Sărbătorile sunt zile minunate în care familia și prietenii se adună pentru a petrece timp împreună. Asta înseamnă mese lungi și îmbelșugate cu de toate, care pot duce la acumularea de kilograme. Majoritatea persoanelor acumuleaza 1-3 kilograme de sărbători sau se confruntă cu probleme digestive, mai ales pentru cei care țin post înainte.

Greutatea ideală –  ce formula sa folosesti pentru o menține

Menținerea greutății în limite normale nu este atât de dificilă și nici nu înseamnă să renunți la toate plăcerile culinare. Studiile arată că nu e greu să prevenim acumularea de kilograme nedorite și că simpla conștientizare și atenție acordată meselor poate ajuta în a menține greutatea ideală.. Cu toții știm că sarmalele, piftia, toba și alte produse specifice Crăciunului, combinate cu dulciuri, cozonac si alcool sunt formula sigură către probleme digestive și kilograme în plus, mai ales consumate la o singură masă.

Dacă înțelegem că fiecare din aceste alimente sunt bogate în calorii și se pot acumula, vom fi mai atenți la cantitatea consumată și combinațiile alimentare pe care le facem.

Câteva strategii de ajutor pot fi:

-Planifică din timp vizitele unde urmează să mănânci, și consumă ceva ușor în ziua respectivă. Dacă masa va fi seara, consumă cantități mai mici și evită să combini mai multe feluri plus desert.

-Dacă masa va fi la tine acasă și ești tentat să guști din toate, alege o gustare sănătoasă și ușoară înainte.

-Și locul de muncă poate fi o ispită bogată în dulciuri și gustări așa că alege pentru seara respectivă, după ce ai ajuns de la job, ceva ușor.

Ce să mănânci să nu te îngrași de sărbători?

Sărbătorile au în centru mesele îmbelșugate. Dar ce ar fi să începi o nouă tradiție de Craciun care nu gravitează în jurul mâncatului? De exemplu un concert sau spectacol de sărbători sau o plimbare pentru a vedea luminițele.

Iată câteva idei despre ce să mănânci și mai ales cum să mănânci ca să nu te îngrași de sărbători:

Ai grijă la porții: cu atâtea bunătăți pe masă poți ajunge la excese cu ușurință, dacă îți umpli farfuria. Cel mai ușor este să controlezi porțiile și să guști din toate. Sau mai simplu de controlat- folosește farfurii mai mici. Dacă vrei să ajuți metabolismul obosit și îngreunat de amestecul de mâncăruri, nu ezită să apelezi la aliații care să ajute digestia și arderile.

Conștientizează ce mănânci: acordă atenție și bucură-te de fiecare înghițitură. Mestecând bine și savurând, vei evita să mănânci prea mult. De obicei acest lucru se întâmplă când suntem distrași sau pe fugă, fără să realizăm ce cantitate de alimente ingerăm.

Ai grijă la gustatul când gătești: multe persoane petrec zile întregi gătind și pregătind feluri delicioase. Și acest lucru poate duce la kilograme în plus, gustând din fiecare pentru a potrivi condimentele.

Nu uita de fibre: mâncărurile de sărbători sunt mai degrabă bogate în grăsimi și proteine decât fibre, care se regăsesc în fructe, legume, cereale integrale, nuci și semințe. Acestea sunt esențiale unei digestii bune și în prevenirea acumulării de kilograme în plus. Poți apela cu încredere la un supliment cu fibre pentru a trece cu bine peste mesele îmbelșugate.

Ce poți face pentru slăbit sănătos de sărbători

Dacă ești deja într-un proces de slăbit sănătos, iată ce poți face:

-Păstrează-ți rutina meselor: pe cât posibil mănâncă după același program pe care îl ai deja stabilit.

Fă plimbări lungi după mese: minim 10.000 de pași pe zi

Ai grijă la băuturi: alcoolul și alte băuturi pot avea zahăr și calorii ascunse.

Limitează desertul: fie consumă-l ca o masă separat, fie între mese.

Cântărește-te: este o practică ce te poate ajuta să fii mai conștient legat de ce mănânci.

-Echilibrează situația: dacă totuși ai făcut excese 2-3 zile, următoarele zile mănâncă ușor, sau fă o detoxifiere de 4 zile care să îți dea un restart organismului.

Sărbătorile sunt pentru a te bucura de cei dragi, care poate locuiesc departe, sau îi vezi rar. De aceea cu aceste ajutoare poți petrece fără griji cea mai frumoasă perioadă a anului.

Studii:

Effectiveness of a brief behavioural intervention to prevent weight gain over the Christmas holiday period: randomised controlled trial: https://www.bmj.com/content/363/bmj.k4867

Portion size and obesity: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25398749/

Eating attentively: a systematic review and meta-analysis of the effect of food intake memory and awareness on eating: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23446890/

Distraction, the desire to eat and food intake. Towards an expanded model of mindless eating: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23219989/

A systematic review and meta-analysis examining the effect of eating rate on energy intake and hunger: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24847856/