De ce avem nevoie de protectie solara
Continut articol
Când avem nevoie de protecție solară
Cei mai mulți dintre noi considerăm că avem nevoie de protecție solară doar când mergem la plajă sau ne expunem la soare o perioadă mai îndelungată.
Auzim peste tot de necesitatea protecției solare. Dar oare chiar avem nevoie?
Pielea noastră lucrează în a ne proteja de razele dăunătoare ultraviolete, tocmai de aceea necesită ajutor și susținere. Razele ultraviolete sunt prezente întotdeauna și pot afecta pielea. Chiar și în zilele înnorate, razele soarelui pot afecta pielea și provoca iritații, riduri sau chiar cancer de piele.
Deci a proteja pielea de radiațiile solare poate ajuta într-o serie de probleme dermatologice cum ar fi : îmbătrânirea prematură, decolorarea pielii și apariția petelor.
Cum poți ști care este cea mai bună cremă cu protecție solară pentru față?
Dermatologii sugerează folosirea protecției solare tot timpul anului, printr-o cremă cu protecție 30 sau cremă protecție solară spf 50, în funcție de necesități și cu un spectru larg, pentru ambele tipuri de radiații.
Pentru persoanele cu pielea mai închisă la culoare poate că daunele nu sunt la fel de mari, însă tot este necesară folosirea unei creme cu factor de protecție pentru a evita efectele negative ale soarelui.
Poate fi dificil de integrat în rutina de îngrijire a tenului și protecția solară, dar odată ce cunoaștem importanța acesteia, nu vom mai sta pe gânduri. În plus pentru protecție solară față multe produse cosmetice pentru ten deja au incluse această opțiune, deci nu necesită un efort suplimentar aplicarea lor.
Ce reprezintă SPF
Multe persoane se întreabă ce înseamnă spf care apare pe ambalajele produselor cosmetice. Este prescurtarea de la Factor de Protectie Solară iar numărul de lângă indică gradul de protecție împotriva arsurilor solare. Nu se referă la cât de mult timp te poți expune soarelui, dar mai degrabă cât timp îi ia pielii până începe să se înroșească.
Pentru a identifica numărul SPF se folosește o formulă simplă. Numărul de secunde până o porțiune de piele începe să se înroșească când este aplicată cremă de protecție, împărțit la numărul de secunde până pielea se înroșește când nu este aplicată cremă de protecție.
Asta înseamnă că dacă în mod normal după 10 minute de expunere la soare pielea ta începe să se ardă, a aplica o cremă cu factor de protecție SPF 15 îți permite să stai la soare fără să te arzi pentru aproximativ 150 minute. Desigur în funcție și de tipul pielii, intensitatea soarelui și cantitatea de cremă folosită. Se recomanda reaplicarea cremei de protecție solară la minim două ore.
Majoritatea cremelor protejează impotriva razelor ultraviolete (UVB), nu și a celor puternice (UVA). Verifică eticheta pentru a te asigura.
Ce cremă de protecție solară să aleg?
Acum că știm ce este spf, întrebarea rămâne care sunt cele mai bune creme de protecție solară? Valoare mai mare înseamnă mai bine? Nu neapărat. De exemplu o cremă cu filtru SPF 30 aplicată corect, poate proteja mai bine decât o cremă spf 50 față aplicată în strat prea subțire sau nu suficient de frecvent.
Cremă cu protecție solară mai mare, cum ar fi SPF 75 sau SPF 100 nu oferă neapărat protecție mai mare decat cele cu SPF 30, așa cum cred majoritatea oamenilor. Dimpotrivă crema solară spf 50 sau mai mare oferă filtru de protecție mai mic pentru UVA și mai mare pentru UVB deci e mai degrabă o falsă protecție.
Creme de protecție solară – beneficii
Toată lumea știe că folosirea unei creme de protecție solarț aduce beneficii, dar care sunt acelea vedeti mai jos:
–Previne îmbătrânirea prematură: cu toții ne dorim să arătăm tineri și cu pielea sănătoasă. Studiile au arătat că persoanele care folosesc regulat cremă de față cu spf au mai puține șanse să dezvolte riduri, linii fine, pete pigmentare sau probleme dermatologice.
– Previne arsurile: arsurile fac pielea subțire, translucidă și mai predispusă la iritații și descuamare. Dacă observi piele uscată pe față și coji după expunerea la soare, neapărat folosește protecție solară, penru a nu escalada problema către boli de piele.
– Îmbunătățește sănătatea pielii: proteinele, colagenul, keratina și elastanul sunt protejate prin protcția solară. Acestea sunt neesare pentru a menține pielea catifelată și sănătoasă.
– Previne decolorarea pielii: adesea aceste zone se numesc pete de soare și pot fi mai închise la culoare. Aplicarea de creme cu protecție solară periodic poate preveni apariția acestor pete.
– Reduce inflamația: expunerea la soare poate provoca inflamații. Pentru persoanele care deja au probleme de piele poate fi o mare problemă iar folosirea de protecție solară poate preveni apariția de inflamații.
Cele mai bune creme de față cu spf ar trebui să te ajută să obții toate beneficiile menționate mai sus.
Există părerea greșită că protecția solară trebuie aplicată doar în zilele călduroase de vară, dacă te expui la soare. Însă radiațiile sunt prezente tot timpul anului, indiferent de anotimp.
Iar expunerea constantă pe parcursul timpului se acumulează și provoacă daune, care pot fi prevenite prin aplicarea produselor cu SPF în fiecare zi.
Desigur există și efectele pozitive ale soarelui și beneficii ale expunerii la soare, de exemplu sinteza vitaminei D. Așa că bucură-te din plin de vremea frumoasă, dar nu uita de crema spf.