Cum sa iti imbunatatesti memoria si sanatatea creierului
Continut articol
Cu totii ne confruntam cu pierderi de memorie din cand in cand, poate ne uitam cheile sau uitam unde am parcat masina, mai ales daca avem un program foarte aglomerat.
Cu toate acestea o memorie care nu functioneaza optim poate face viata foarte frustranta.
Cu toate ca aspectul genetic este important in bolile degenerative, studiile mai recente arata ca stilul de viata are un mare impact asupra memoriei de asemenea.
Creierul uman – un mister
Oamenii au cel mai dens set de neuroni (86 bilioane). Acest număr corespunde inteligenței pe care o posedăm, abilității de a înțelege concepte din diverse domenii și de a lua decizii.
Dacă am putea sa ne observăm detașat acțiunile zilnice, am rămâne uimiți.
În ceea ce privește învățarea și memoria există mai multe tipuri:
– Memoria de scurtă durată, sau memoria de lucru, este partea conștientă, dinamică a memoriei.
– Memoria pe termen lung sau episodică, este memoria din trecut, la care apelăm la nevoie.
Memoria nu se referă doar la informațiile pe care le depozităm, pe baza experiențelor, ci se creează și conexiuni pe baza a fragmente de memorie și noțiuni învățate.
Creierul – suport cognitiv
Sănătatea cognitivă include abilitatățile de a gândi, a învăța și ne aminti. Pe lângă acestea include controlul mișcărilor, echilibrul emoțional, adică modul în care reacționăm în diverse situații, și funcția senzorială- adică modul de a răspunde la atingere, durere sau diferențe de temperatură.
Ce factori influențează funcțiile cognitive
De obicei factorii genetici, factorii de mediu și stilul de viață sunt definitorii. Și tot ei pot fi cauza declinului în gândire și în capacitatea de a desfășura treburile zilnice.
Pe lângă aceștia bolile de inimă, diabetul, depresia și afecțiunile cerebrale contribuie la declinul cognitiv.
Anumite medicamente sau folosirea necorespunzătoare a acestora, lipsa activității fizice, alimentația greșită sau fumatul se adaugă acestor factori.
Consumul de alcool, problemele de somn, lipsa activitatății sociale sau singurătatea sunt factori care influențează capacitatea cerebrală.
Ce să facem pentru o memorie mai bună
Sănătatea creierului este necesară în viața de zi cu zi, în luarea deciziilor, stabilirea obiectivelor și discernământ.
Cu toate că pierderi de atenție și de memorie pot apărea la orice vârstă, de obicei sunt trecătoare. Însă odată cu înaintarea în vârstă apare deteriorarea cerebrală, mai accelerat sau mai lent, potrivit cu stilul de viață al fiecăruia.
Studiile vorbesc despre neuroplasticitatea creierului, adica modelarea funcțiilor acestuia pe parcursul vieții prin diverse activități (sport, studiu, alimentație, suplimente).
Se pare că a rămâne activ fizic, somnul suficient și odihnitor, și a avea grijă de starea de sănătate susține indirect și sănătatea creierului.
Este de dorit să ne luăm din alimentație toți nutrienții necesari, însă datorită toxicității ridicate din mediu, sunt șanse slabe ca acest lucru să fie realizabil.
Suplimente pentru memorie
Auzim peste tot în reclame de pastile pentru memorie, care promit să ne facă mai concentrați și productivi. Și toată lumea caută un tratament naturist pentru memorie si concentrare.
Dar oare chiar funcționează aceste vitamine pentru creier?
Iată câteva suplimente cunoscute pentru beneficiile asupra creierului și funcțiilor acestuia:
Vitamina B
Întreg complexul de vitamine B, B6, B12 si B9 (acidul folic), joacă un rol important în sănătatea creierului. Se găsește în legumele cu frunze verzi. Însă adesea este un complex neglijat și recomandat de obicei femeilor însărcinate. Însă dacă dorești să previi apariția Alzheimer-ului, întreabă-ți medicul despre beneficiile vitaminei B.
Dieta mediteraneană include alimente cu omega 3 din abundență, datorită consumului de pește, fiind asociată cu risc mai redus de demență. Așa că suplimentele cu acizi grași esențiali pot preveni riscul de deteriorare cerebrală.
Vitamina E
Este un antioxidant care luptă împotriva radicalilor liberi, inclusiv cei care ar afecta neuronii. Aceasta se găsește în nuci, semințe și uleiuri vegetale.
Ginko Biloba și ginseng
Sunt asociat cu Medicina Tradițională Chineză și dau un boost creierului, stimulând concentrarea.
CDP- colina
Sunt studii care demonstrează beneficiile asupra memoriei mai ales pentru persoanele în vârstă care au deja probleme cu memoria.
Însă majoritatea suplimentelor nu sunt cu un singur ingredient, ci asociate între ele pentru rezultate mai bune. Întotdeauna citește cu atenție eticheta produselor și concentrația sau cere sfatul medicului, mai ales dacă te confrunți cu deficite ale anumitor vitamine.
În plus adaugă câteva rutine sănătoase în viața de zi cu zi: alege fructe și legume din surse verificate, fă mișcare în mod constant, redu consumul de alcool, citește zilnic chiar și câteva pagini, menține o greutate optimă și odihnește-te suficient.