Tipurile de ten sunt influențate de factorii genetici. În principal sunt trei tipuri de ten: normal, uscat și gras. Tenul mixt este o combinație între două tipuri de ten.

Pielea suferă schimbări odată cu înaintarea în vârstă, iar principala diferență între tipurile de ten se referă la cât sebum produce, cât de hidratat e sau de sensibil.

Tipul de ten normal prezintă un echilibru în hidratare, si nu este foarte uscat sau foarte gras. Nu are pori mari și imperfecțiuni severe. De obicei pielea este moale, catifelată și luminoasă.

Cum iti dai seama ce tip de ten ai

Cea mai simplă metodă pentru a afla ce tip de ten ai, este să tamponezi cu un servețel de hârtie curat diferite zone ale feței. Apoi întinde șervețelul în fața unei surse de lumină, pentru a observa cât de mult sebum a fost absorbit. Cu cât mai mare este cantitatea de grăsime de pe suprafața șervețelului, cu atât pielea ta este mai grasă. Similar, dacă nu vezi urme de sebum deloc, s-ar putea să ai pielea uscată. Dacă șervețelul a imprimat sebum doar din zona T, atunci este posibil să ai ten mixt sau normal. Pentru a fi sigur, fă testul la câteva ore după ce ai curățat tenul.

Acum că știi ce tip de ten ai, este momentul să afli nevoile pielii tale, pentru a afla ce tip de rutină de îngrijire are nevoie.

Cum îngrijim tenul uscat

Tenul uscat are pielea uscată cu un aspect aspru și cu porii aproape vizibili. Este mai puțin elastică, poate avea pete roșii sau linii fine. Pielea uscată se poate crăpa, exfolia, poate deveni iritată sau inflamată.

Cauzele pot fi umiditatea, temperatura sau folosire de apă fierbinte. Alți factori pot fi cei genetici, vârsta înaintată, medicamentele, razele ultraviolete, ingredientele cosmetice, săpunurile sau produsele de curățare a pielii.

În cazul pielii, uscarea și deshidratarea nu sunt același lucru. Lipsa sebumului în cazul pielii uscate o face mai puțin capabilă să rețină apă. Fără hrănire suficientă, bariera naturală a pielii nu funcționează la capacitate optimă. Asta face pielea vulnerabilă și predispusă către iritații și riduri premature. Cheia este folosirea de produse care susțin hidratarea și hrănirea pielii în profunzime, pentru a întări bariera de protecție naturală.

Ingredientele cu rol emolient refac pielea uscată.

Alte măsuri pe care le poți lua pentru a preveni uscarea excesivă sunt evitarea băilor fierbinți prea des, folosirea de săpun delicat și exfolierea moderată.

Cum îngrijim tenul gras

În cazul tenului gras, de obicei porii sunt vizibili, tenul strălucește sau este lipicios. De obicei este rezultatul grăsimii în exces produsă de glandele sebacee. Cauzele pot fi hormonale sau genetice, dar depinde și de anotimp sau temperatură. Căldura în exces sau umiditatea și stresul pot intensifica producția de sebum din piele.

Persoanele cu ten gras de cele mai multe ori se confruntă cu pori măriți, puncte negre, ten incărcat și pori înfundați. A îngriji tenul gras poate fi dificil, pentru ca are nevoie de hrănire și hidratare, dar nu de sebum în exces.

Produsele pentru ten gras trebuie să aibă o textură mai ușoară, care abosorb sebumul în exces, fără a îndepărta bariera naturală de apărare a pielii. O exfoliere a feței acasă realizată regulat ajută în a menține porii curați și fără puncte negre.

Dacă ai tenul gras, nu folosi un exfoliant foarte agresiv. Evită să te speli pe față mai mult de două ori pe zi, chiar dacă transpiri. Dacă ai coșuri, nu le stoarce, pentru că va dura și mai mult să se vindece. Optează periodic pentru o masca pentru ten gras. În cazul produselor cosmetice pe care le alegi, caută cele noncomodogenice, pentru a nu încărca mai tare porii.

Cum ingrijim tenul mixt

Tenul mixt prezintă și caracteristicile tenului gras și ale celui uscat. De obicei zonele unde predomină sebumul sunt nasul, fruntea și bărbia. Iar obrajii sunt uscați. Se întâmplă așa pentru că glandele sebacee nu sunt distribuite uniform. Tenul mixt de obicei strălucește și are porii mai mari decât tenul normal.

Poate fi dificil să îngriji tenul mixt, de vreme ce sunt mai multe aspecte de ținut cont în același timp. Pentru a găsi echilibrul, cele mai potrivite produse sunt cele delicate, care hidratează ceva mai puțin, fără a îngreuna porii sau a usca pielea. Ingredientele cu rol calmant hidratează și îngrijesc, pentru a îmbunătăți tonusul pielii, și a o face curată și radiantă.

Cum îngrijim tenul sensibil și prevenim înroșirea feței

Pielea sensibilă este determinată de factori genetici si de mediu. Pielea prezintă semne de măncărime, arsuri, uscăciune iritantă și zone roșii. Dacă ai tenul sensibil testează orice produs înainte de folosire pentru a te asigura că este sigur pentru tine.

De obicei tenul sensibil apare ca urmare a unui dezechilibru în balanța naturaă a pielii. Când această barieră nu funcționează corespunzător, factorii stresori față de care pielea ar rezista, ajung să treacă bariera, provocând iritații, roșeață și disconfort fiind apoi nevoie sa folosești un produs sau cremă pentru roșeața feței, pentru a o calma.

Citește cu grijă etichetele pentru a evita parfumurile ascunse și parabenii sau conservanții care pot irita pielea. Hidratarea constantă este necesară, pielea sensibilă fiind mai vulnerabilă factorilor externi. Cremele pentru hidratarea pielii oferă o barieră de protecție pentru a preveni pierderea apei și menținerea unui sistem de apărare natural.

Cum îngrijim tenul normal

Tenul normal este cel mai ușor de îngrijit. De vreme ce acest tip de piele nu prezintă probleme majore, prioritatea trebuie să fie menținerea echilibrului natural al pielii. Rutina minimă trebuie să includă produse ușor hidratante și protecție solară, pentru a preveni daunele razelor ultraviolete.

A avea grijă de pielea ta este foarte important, dar rutina de îngrijire poate varia pe parcursul vieții, odată cu trecerea timpului. Fiecare vârstă poate însemna tipuri de piele diferite, însă poți păstra o piele sănătoasă și luminoasă alegând produse de îngrijire a pielii potrivite.

Gama de produse Forever pentru ingrijirea tenului

Compania Forever Living a fost preocupata tot timpul sa ofere cele mai bune produse de ingrijirea a tenului si a pielii, sa foloseasca cele mai bune ingrediente naturale. Marea majoritate a produselor Forever pentru ingrijirea tenului au fost si sunt premiate international in fiecare an.

Vă prezentăm mai jos un video cu Holly Stout – director de cercetare și dezvoltare a companiei Forever Living cu sfaturi utile pentru îngrijirea pielii.