Ce este colagenul?

Colagenul susține structura de rezistență a corpului, fiind ca o matrice care ține laolaltă mușchi, țesuturi, vase de sânge, etc. Este cea mai importantă proteină a corpului, oferind structură pielii, părului, unghiilor, oaselor, ligamentelor și tendoanelor. 

Odată cu vârsta, corpul produce mai puțin colagen, ceea ce conduce la apariția ridurilor, a aspectului pielii uscat, a durerilor articulare și alte probleme. 

Suplimentele cu colagen se găsesc sub diferite forme și depinde de preferințele tale pentru a alege care ți se potrivește mai bine. 

Cu toate că nivelul de colagen din corp nu poate fi măsurat, corpul tău dă semne că nivelul de colagen este în scădere: 

-Pielea este uscată, cu linii fine sau riduri

-Mușchii se simt mai slab definiți sau simți crampe musculare

-Tendoanele și ligamentele sunt mai slabe sau greu flexibile

-Poți simți dureri articulare și lipsa mobilității.?

Cand se ia colagenul dimineata sau seara?

Răspunsul nu este clar, la intrebarea cand se ia colagenul, seara sau dimineata, fiind încă studii și cercetări în desfășurare pe această temă. Unele persoane preferă seara pentru că le oferă un somn mai bun, în timp ce altele simt că dimineața le oferă energie pentru întreaga zi.

Momentul cel mai potrivit pentru a lua colagenul depinde de scopul pentru care îl iei și de modul în care reacționează corpul tău. Și nu în ultimul rând să alegi colagen pur, de cea mai bună calitate.

Suplimentele pe bază de colagen sunt un mod simplu și la îndemână de a-ți completa necesarul zilnic și de a te menține în formă.

Însă întrebarea pe care și-o pun multe persoane este: cand se ia colagenul: dimineata sau seara? Ai să citești recomandări de a lua colagen seara, pentru a fi mai bine absorbit de ciclul REM al somnului, dar vei auzi și experți care îți indică să administrezi colagen dimineața, pe stomacul gol, ca sa fie digerat mai ușor.

Dacă vrei ca absorbția să fie maximă, poți lua colagenul dimineața, cu un shake sau smoothie preferat, astfel încât să-ți dea energie și vitalitate. 

Dacă preferi să iei colagenul seara, când corpul se odihnește și are suficient timp să proceseze, nu este nici o problemă. Poți experimenta ambele variante și să observi cu care se simte mai bine corpul tău. Cu timpul vei ajunge să tragi propria concluzie. 

Alte persoane preferă să ia colagenul la gustare sau după antrenament. Asta pentru că oferă senzația de sațietate și adaugă proteine și aminoacizi deci recuperarea după efort este mai ușoară și rapidă

Tipuri de colagen și beneficii

Nu toate tipurile de colagen sunt la fel iar principalele tipuri sunt:

Colagen de tip 1: numit și colagenul frumuseții și al vindecării rănilor și se găsește în piele, oase, tendoane și ligamente. Totodată susține sănătatea intestinelor și a stomacului. 

Colagen de tip 2: acesta se găsește în cartilaje și fascie, deci dacă ai probleme articulare, acest tip este pentru tine.

Colagen de tip 3: similar cu primul, se găsește în piele, oase și intestine.

Colagen de tip x: se găsește în cartilaje și țesutul coloanei vertebrale deci dacă ai asemenea dureri, acest tip de colagen îți poate fi de ajutor. 

Dacă iei colagen dimineața:

-Poți observa un aspect al pielii mai frumos pe parcursul zilei, mai ales dacă este expusă la radiații sau poluare

-Poate susține energia și performanța sportivă: aminoacizii din compoziție pot oferi acea doză de energie pentru a susține performanța în antrenament

-Susține mușchii și articulațiile pe tot parcursul zilei: multe persoane se simt amorțite sau înțepenite dimineața când se dau jos din pat, după ce au stat toată noaptea întinse, iar colagenul poate ușura disconfortul.

Dacă iei colagenul seara:

-Susține somnul de frumusețe: corpul se regenerează în timpul somnului, deci colagenul înainte de somn susține aceste procese.

-Somn mai de calitate: colagenul conține și glicină care poate oferi un somn mai profund și neîntrerupt.

-Eliberarea articulațiilor: datorită poziției pe timpul nopții, astfel că dimineața nu te vei trezi amorțit sau cu disconfort.

Ar trebui să iei colagen zilnic?

Corpul nostru este 30% colagen și funcționează pe baza acestei proteine, deci ar trebui să găsim alimente și suplimente cu colagen pe care să le luăm zi de zi. Dacă după 25 ani corpul își reduce producția de colagen, spre 40 ani e pe pierdere an de an. Deci luând colagen zi de zi, oferi corpului ceea ce are nevoie, în mod regulat, așa că este un obicei care merită implementat. 

Dincolo de momentul potrivit când să iei colagen, concentrează-te pe a-l include cât mai mult în alimentația ta. Majoritatea persoanelor susțin îmbunătățiri ale aspectului pielii, părului, unghiilor, articulațiilor și somnului după câteva săptămâni. 

Așa că dacă încă te întrebi cand se ia colagenul, dimineata sau seara, ce ar fi sa mergi chiar acum să îți iei porția de colagen?