Imunitatea la copii

  Puține lucruri sunt mai importante pentru un părinte decât a-și menține copilul sănătos și în siguranță. Iar pentru asta caută cele mai bune soluții în permanență.

  Subiectul despre imunitate copii este printre cele mai populare în rândul mamelor. Social media este plină de informații sau nelămuriri despre ce este mai bine de făcut încât copiii să fie fericiți și sănătoși.

Însă există confuzie între informații și păreri, iar din dorința de a își proteja copiii, părinții adesea exagerează pentru că nu înțeleg ce este imunitatea.

  Ce este imunitatea

  Când bebelușii vin pe lume, primesc celule responsabile cu imunitatea de la mamă, prin placentă și lapte matern. Cu timpul sistemul imunitar al bebelușului se maturizează și este capabil să lupte singur cu infecțiile.

  Sistemul imunitar cuprinde o serie de celule, țesut și organe, care pe parcursul vieții protejează organismul de bacterii, germeni și dăunatori. Astfel păstrează corpul într-o stare de sănătate și capacitate de a rezista infecțiilor repetate.

  Astfel vorbim despre sistem imunitar cu care copiii se nasc, și sistem imunitar dobândit, după ce își fac anticorpi în urma luptei cu bacterii sau alți invadatori.

  Cum întărim sistemul imunitar al copiilor

  Toti părinții se întreabă dacă există o metodă magică pentru a întări imunitatea copiilor cât mai rapid posibil. Mai ales când încep să meargă la școală sau grădiniță, sau în sezonul rece când sunt mai expuși la răceli sau infecții.

  Poate că nu există pastila magică, însă există pași mici de zi cu zi pentru a menține starea de sănătate a copilului.

  Recomandari pentru cresterea imunitatii la copii

-O alimentație corespunzătoare: copiii au nevoie de alimente din toate grupele alimentare, minim 5 porții de fructe și legume, cereale integrale și proteine. Și evitarea pe cât posibil a mâncărurilor procesate și nesănătoase.

– Somn suficient: copiii au nevoie de 12-16 ore de somn pe zi. Pentru un somn sănătos este importantă limitarea timpului petrecut pe ecrane.

– Activitate fizică: minim o oră pe zi de joacă sau sport în aer liber.

– Controale periodice: controalele medicale și pediatrul pot confirma starea de sănătate a copilului.

-Un program prea încărcat conduce la epuizare și stres: mulți copii au cursuri și activități extra școlare numeroase, ceea ce le poate provoca stres și epuizare în timp.

-Cultivarea igienei: copiii au nevoie să audă și să vadă cât mai des respectarea normelor minime de igienă: spălatul pe mâini când vine de afară, strănutatul în șervețel, etc.

  Copii au nevoie sa foloseasca vitamine pentru imunitate

  Pentru că sunt în creștere, copiii au nevoie de multe vitamine și minerale încât să se dezvolte armonios. Pe lângă o alimentație sănătoasă, specialiștii recomandă câteva suplimente de bază care contribuie în mod semnificativ la starea de sănătate:

  Vitamina C

  Are o listă lungă de beneficii care sunt cruciale pentru sănătatea și dezvoltarea copilului. Dar principalul este sprijinirea sistemului imunitar.   Datorită rolului său antioxidant, vitamina C, întărește sistemul imunitar natural al organismului.   Totodată protejează corpul de radicalii liberi, și efectele stresului oxidativ.

  Vitamina D

  Este foarte importantă pentru ca sistemul imunitar să funcționeze corect. Lipsa acesteia crește riscul de infecții, care sunt primul semn al unui sistem imunitar slăbit.

  Iar cei mici se pot bucura de vitamina D din plin in zilele însorite ale verii, dar mai puțin în lunile reci când soarele apare mai rar, și stau în casă mai mult. Vitamina D se găsește și în anumite alimente dar nu suficient, de aceea un supliment cu vitamina D este de mare ajutor.

  Zinc

  Suplimentele cu zinc pentru copii sunt importante în creșterea și dezvoltarea copiilor, atât pentru sistemul imunitar cât și pentru focus, concentrare și sănătatea intestinelor.

Multivitamine

  Complex de multivitamine care include minerale si vitamine esențiale, cum sunt vitamina A, complexul de vitamine B, zinc si alte minerale, sub forma de jeleuri sau masticabile, sunt adorate de copii.

Fibre și probiotice

  Copiii își dezvoltă microbiomul încă din uterul mamei și în mica copilărie. Unele bacterii sunt benefice alte nu, de aceea un echilibru între cele două tabere este esențial.

  Intestinele sunt căminul a 70% din celulele responsabile de sistemul imunitar. Deci sănătatea digestivă este o componentă critică a sistemului imunitar al copiilor.

  Înainte de a cumpăra diverse suplimente imunitate copii, citește eticheta pentru a verifica aditivii și de multe ori zahărul ascuns în ingrediente.

  Toți părinții își doresc tot ce e mai bun pentru sănătatea copiilor lor, de aceea cea mai bună sursă de sănătate sunt alimentele pentru imunitate și fructe pentru imunitate, din surse naturale și verificate, neprocesate.

  Iar obiceiurile sănătoase pornesc de la părinți, inclusiv stilul de viață și preocuparea față de sănătate.

  Pe lângă acestea un mediu liniștit, sigur, cu afecțiune, prezență si iubire din partea părinților contribuie la starea de bine și de echilibru a copiilor.