Colesterolul este o componentă naturală a sângelui tuturor și are rolul de a susține funcțiile din organism. Corpul are nevoie de el pentru a construi celule și a produce vitamine și alți hormoni. Însă în exces, colesterolul se poate acumula în artere și poate fi un factor negativ pentru inimă.

Colesterolul provine din două surse: unul este ficatul tău care produce in mod normal colesterolul de care ai nevoie, iar restul provine din diferite alimente pe care le consumăm.

Există două tipuri de colesterol:

LDL colesterol (cel rău): care contribuie la acumularea de grăsime pe artere,

HDL colesterol (cel bun): acesta îndepărtează o parte din LDL colesterol din artere înapoi în ficat, unde este descompus și trimis în corp.

Ce alimente cresc colesterolul rau

Foarte multe persoane se întreabă ce alimente cresc colesterolul rău. Pe scurt produsele bogate în grăsimi saturate sunt responsabile de creșterea colesterolului din sânge.

De aceea iată ce alimente să consumi mai rar sau în cantitate mică:

Lactatele integrale: laptele, untul, iaurtul și brânza integrale sunt bogate în grăsimi saturate de aceea mai bine limitează consumul.

Carnea roșie: friptura de vită, sau unele părți din porc au conținut mare de grăsime și de colesterol. Alege bucăți de carne mai slabă sau de pasăre.

Preparatele: șunca, cârnații și altele de acest tip nu doar că abundă în grăsimi dar au și multă sare. Însă poți găsi și variante mai ușoare, din carne slabă, curcan sau pui.

Mâncarea prăjită: carnea prăjită, cartofii prăjiți și altele similare sunt bogate în colesterol, de aceea recomandarea este să optezi pentru gătitul la cuptor sau la o fripteuză cu aer.

Prăjiturile și produsele de patiserie: gogoșile, prăjiturile, fursecurile conțin unt, lactate, oua și altele care le fac bogate în grăsimi și colesterol pe lângă faptul că sunt pline de zahăr. Poți alege să pregătești acasă deserturi pentru a controla cantitatea de zahăr și de unt.

Alcoolul si colesterolul

Alcoolul consumat în exces are legătură directă și cu colesterolul pe lângă alte daune pe care le produce. Se pare că vinul roșu consumat cu moderație este asociat cu un nivel sănătos de colesterol. Însă la fel ca orice aliment, dacă este consumat exagerat, poate face mai mult rău decât bine.

Deci alcoolul adăugat unui stil de viață nesănătos, poate afecta în sens negativ nivelul de colesterol.

Alimentele care cresc colesterolul bun

Există o serie de alimente pe care le poți include în stilul tău de viață și care cresc colesterolul bun. Iată câteva dintre ele:

Uleiul de măsline: acesta face parte din dieta mediteraneană, considerată una din cele mai sănătoase pentru sistemul cardio-vascular. Este considerat un aliment anti-inflamator, care conține acid oleic, benefic asupra HDL colesterolului.

Somonul: este bogat în acizi omega 3, care susțin colesterolul bun din corp.

Legume și leguminoase: fibrele solubile prezente în legume cresc nivelul de colesterol bun.

Avocado: este bogat în grăsimi mononesaturate și fibre care diminuează colesterolul rău în timp ce susțin colesterolul bun.

Cereale integrale: acestea sunt bogate în fibre și vitamine care ajută corpul să elimine colesterolul LDL în exces

Nuci și semințe: sunt bogate în în grăsimi sănătoase, fibre și acizi omega 3.

Fructe de pădure:antioxidanții și fibrele din zmeură și afine scad LDL colesterolul și crescu HDL colesterolul.

Suplimente colesterol

Câteva ajutoare pentru a diminua colesterolul rău sunt binevenite oricând așa că iată câteva suplimente pe care să le folosești pentru a echilibra nivelul de colesterol:

-Acizi omega 3: suplimentele cu acizi omega-3 susțin sănătatea cardiovasculară.

Fibre: aportul de fibre poate contribui la scăderea colesterolului rău din sânge și îl elimină odată cu scaunul. Totodată contribuie la diminuare crampelor abdominare și a balonării.

Suplimente cu usturoi: pot contribui la scăderea LDL colesterolului.

Cel mai bun leac pentru colesterol marit

Nu înseamnă că trebuie să elimini din alimentație toate mâncărurile delicioase și bogate în colesterol ci moderația este cheia. Aceasta este remediul pentru colesterol mărit. Sunt perioade cum sunt sărbătorile în care timp de 2-3 zile poate fi dificil să nu faci excese, dar în zilele următoare mănâncă ușor pentru a da voie corpului să se echilibreze.

Iar dacă ai lângă tine suplimente care te ajuta să ai un nivel de colesterol bun și care sunt aliați de încredere pentru mesele copioase de sărbători, atunci nu trebuie să îți faci griji și te poți bucura alături de familie și cei dragi.